Elevøvelse 3 - Menneskesinnet 2
Kapittel 3: Kommunikasjon
Formål: Å vise hvor lett det er å bli trodd på en løgn.
Utstyr: Tilstrekkelig antall lapper der det står «sann» eller «usann», like mange av hver. Penn og papir.
Gjennomføring
Del elevene inn i grupper på 3–4 elever. Gi hver gruppe en lapp med enten teksten «sann» eller teksten «usann». Be gruppene om å skrive en historie på rundt 300 ord som da enten er sann eller usann, i samsvar med lappen de har fått. Antallet grupper som skriver sanne historier, bør være omtrent like stort som antallet som skriver usanne historier. Det er best om gruppene kan jobbe atskilt fra hverandre slik at gruppediskusjonen ikke oppfattes av andre grupper.
Hver gruppe velger en forteller. Historien de skriver, skal handle om fortelleren, enten den er sann eller usann. Understrek for elevene at de skal skrive vanlige hverdagshistorier som ikke inneholder ubehagelige avsløringer eller setter andre i negativt lys.
Når gruppene er ferdige med å skrive, skal gruppens forteller fremføre historien for klassen. De andre gruppene kan stille to spørsmål hver til fortelleren. Når spørsmålsrunden er ferdig, skal gruppene diskutere om historien er sann eller usann, og skrive «sant» eller «usant» på en lapp. Når alle gruppene er ferdige med å diskutere, skal hver gruppe fortelle hvorfor de tror historien er sann eller usann. Fortelleren avslører til slutt om historien var sann eller usann.
Diskusjon
Hvordan kan du avsløre løgn? Er det verbale eller det non-verbale viktigst når du skal avsløre løgn? Diskuter i felleskap hva som gjorde at noen ble trodd på en løgnhistorie, mens andre ble beskyldt for å lyve selv om historien var sann.