Elevøvelse 6
Kapittel 6: Utvikling og personlighet
Formål: Målet med denne øvelsen er å vise at personlighetstester som har veldig generelle formuleringer, kan stemme med hvordan de fleste oppfatter sin egen personlighet. Eksperimentet er basert på et forsøk Bertram Forer skrev om i 1949, og resultatet kalles ofte for «Forer-effekten».
Utstyr: En liste med 40 adjektiver. En beskrivelse av en fiktiv personlighetstype.
Adjektivliste
aktiv
aggressiv
ambisiøs
oppmerksom
driftig
høy selvtillit
bestemt
dominant
effektiv
innovativ
viljesterk
selvstendig
arbeidsom
initiativrik
intelligent
kreativ
stabil
strukturert
fantasifull
flink
fleksibel
attraktiv
omtenksom
omsorgsfull
samarbeidsvillig
nysgjerrig
modig
snill
lojal
høflig
moden
uforutsigbar
fredfull
rosende
avslappet
pratsom
tillitsfull
forståelsesfull
varm
åpen
Beskrivelse av en fiktiv personlighetstype
Du har personlighetstype C på thomsenskalaen. Den beskrives som følger:
Du har et behov for at andre skal anerkjenne deg. Du liker ros. Du har en tendens til å være selvkritisk. Du har en del potensial og muligheter som du ikke klarer å benytte deg av. Selv om du har noen svakheter, har du evne til stort sett å gjemme dem. Du har litt problemer innimellom med relasjonen til det motsatte kjønn. Du fremstår med selvkontroll og disiplin utad, men har en tendens til å bekymre deg innad. Av og til har du store problemer med å finne ut om dine valg er riktige eller feil. Du foretrekker en viss grad av forandring og nye impulser i din hverdag, du liker ikke for mye grenser og restriksjoner. Du ser på deg selv som en selvstendig tenker som ikke uten videre aksepterer andre tanker og meninger. Du mener at det av og til kan være dumt å være for ærlig med andre.
Hvor godt vil du si denne personlighetsbeskrivelsen passer på en skala fra 1 (svært lite) til 5 (svært lik) med hvordan du oppfatter deg selv?
Gjennomføring
Forklar for klassen at du skal gjennomføre en test som heter for eksempel «Thomsens personlighetstest». Du instruerer elevene om at det er helt frivillig å delta, men de som gjør det, må krysse av på de adjektivene de synes er beskrivende for sin personlighet, og skrive navnet sitt øverst på arket før de leverer inn. De må huske å brette arket og ikke vise det til noen underveis, det er privat. Når du samler inn besvarelsene, forklarer du at du skal bruke svarene deres til å komme frem til hvilken personlighetstype de har, og at det finnes åtte forskjellige (fra A til G).
Skriv elevenes navn på baksiden av hvert ark med utskrift av «Personlighetstype C» slik at alle elevene som har levert besvarelse, får hvert sitt ark. La det gjerne gå en uke etter testen før du lar elevene få arket med personlighetstypen. Når du har delt ut arkene, ber du dem lese resultatet for seg selv og krysse av på en skala fra 1 til 5 hvor godt beskrivelsen passer med hvordan de oppfatter seg selv. Du spør så om noen vil dele hva de krysset av på skalaen. Hvis de vil, kan de deretter sammenlikne med andre som har fått svar.
Det er sannsynlig at de fleste elevene vil ha krysset 4 eller 5 på hvor enige de er med at personlighetstype C passet dem. Få vil gi svar i nedre del av skalaen.
Du forklarer så at du aldri har sett på svarene deres, de kan makuleres, eller de kan få dem tilbake om de vil. Du avslører at alle har fått utdelt den samme forhåndsproduserte «Personlighetstype C».
Diskusjon
La klassen diskutere hvordan det kan ha seg at de fleste kjenner seg igjen i personlighetstype C. La gjerne elevene reflektere over responsen på horoskoper eller personlighetstester på nett. Du kan også la dem problematisere hvordan en terapeut som bruker generelle beskrivelser, ofte kan gi klienten inntrykk av de «leser klienten» veldig godt.