Elevøvelse 3

Kapittel 3: Biologisk psykologi

 
 

Formål: Å demonstrere lateralisering i hjernen

Utstyr: Pekestokker eller et tilsvarende objekter med diameter på ca. 1,2 cm og lengde rundt 92 cm. Du må ha pekestokk til halvparten av elevene. Du trenger også staveoppgaver, for eksempel «list alfabetet baklengs», «stav Europas hovedsteder baklengs», eller «stav landets fylker baklengs».

 
 

Gjennomføring

Del inn elevene i par. Den ene eleven skal ha pekestokk mens den andre skal ha stoppeklokke. Eleven med pekestokk skal balansere den på høykant på pekefingeren. Støtt pekestokken med motsatt hånd til eleven med stoppeklokke sier «start».

Eleven med stoppeklokke tar tiden på hvor lenge den andre eleven klarer å balansere pekestokken på pekefingeren. Klokken stoppes om pekestokken faller eller berører en annen del av kroppen enn pekefingeren.

Hver elev får prøve fire ganger med venstre pekefinger og fire ganger med høyre pekefinger. To av forsøkene på hver hånd gjøres i stillhet. De to andre forsøkene gjøres mens eleven løser en staveoppgave høyt. Skriv ned resultatene. Skriv også kjønn på eleven som balanserer pekestokken.

Eksperimentet vil normalt vise at elevene er flinkere til å løse staveoppgaver når de balanserer pekestokken med høyre hånd enn med den venstre. Venstre hjernehalvdel kontrollerer motorikken i høyre hånd og motsatt. Den venstre hjernehalvdelen kontrollerer samtidig språket vårt. Den blir «forstyrret» når den skal utføre staveoppgaver samtidig som den skal balansere. Den høyre hjernehalvdelen har lite ansvar for språket, og balansering på venstre pekefinger vil derfor ikke «forstyrre» hjernen på samme måte som balansering på den høyre.

Det er vanlig å finne kjønnsforskjeller ved utføring av denne oppgaven. Derfor kan det være interessant å regne sammen kvinnelige og mannlige elevers resultater hver for seg. Finner du forskjeller?

Diskusjon

Flere av verdens beste fotballspillere er venstrehendte. La for eksempel klassen diskutere i hvilken grad det kan ha sammenheng med lateralisering.